Some käyttäjän silmin. Artikkeli sisältää ohjeita miten internetissä kannattaa käyttäytyä.

Oletko sinä somessa?

 

Jos vastaus edelliseen kysymykseen on kyllä, niin tämä artikkeli on juuri sinua varten. Jos et tiedä, mitä some tarkoittaa, voit lukea täältä. Omien kokemuksieni pohjalta lähes kaikilla yläkoulun oppilailla on jokin sosiaalisen median palvelu käytössä. Kasvu on ollu räjähdysmäistä. Itse olen kuulunut some-ympyröihin niiden alkuhämäristä lähtien, joten monet erilaiset palvelut ovat tulleet tutuiksi. Nykyään harva yläkoululainen tietää, mikä on esimerkiksi Myspace.

Mitä asioita minun tulisi ottaa huomioon sosiaalisen median käytössä?

Käyttämällä sosiaalisen median palveluita olet automaattisesti osa internetiä. Tämä on monelta eri kantilta tosi hyvä juttu, mutta se sisältää myös varjopuolen. Kerran internettiin laitettua tietoa ei välttämättä saa koskaan pois. Kannattaa siis vakavasti harkita, mitä itsestä haluaa maailman arviolta reilulle seitsemälle miljardille ihmiselle kertoa. Helposti muodostuu harhakuvitelma, että internetiin lisätty kuva on ainoastaan kavereiden nähtävillä.  Vaikka nykyisin pystyy rajaamaan yleisön, jolle tietonsa esittelee, mikään ei silti ole täysin turvassa.

Tämän tekstin ei ole tarkoitus olla saarna tai tiukkapipoisen opettajan turhanpäivästä lätinää. Tämän tarkoitus on olla ohje siitä, miten internetissä kannattaa käyttäytyä.

Onko fiksua laittaa omat tiedot ja kuvat kaikkiin mahdollisiin some-palveluihin?

Kuva 1. Sosiaalisella medialla on monet kasvot.

Kuva 1. Sosiaalisella medialla on monet kasvot.

Erilaisia sosiaalisen median palveluita löytyy nykyään kymmeniä, ellei jopa satoja. Kaikki eivät ole yhtä turvallisia kuin toiset. Tämä on hyvä pitää mielessä palvelua valittaessa. Lähtökohtaisesti suurimmat palvelut kuten Facebook tai Twitter ovat turvallisempia kuin pienemmät sivustot. Kannattaakin miettiä, tarvitseeko omia kuviaan laittaa 10 eri palveluun? Käytettäessä monia palveluita samaan aikaan, unohtuu helposti laittaa rasti ruutuun ja kuvat leviävät salamana ympäri bittiavaruutta.

Kuvia valittaessa on muutenkin syytä pitää järki kädessä. Kannattaa miettiä asia sieltä kantilta, näyttäisitkö juuri lataamasi kuvan vanhemmillesi? Entä opettajallesi? Olisiko lataamasi kuva hyvää mainosta esimerkiksi kesätöitä haettaessa? Jos vastaus edellisiin kohtiin on kyllä, kuvasi varmasti täyttää kriteerit.

Noudata seuraavia ohjeita aina kun seikkailet internetin ihmeellisillä poluilla

 • Älä koskaan vaihda yksityisiä tietojasi tuntemattoman nettitutun kanssa.

Yksityisiä tietoja ovat esimerkiksi osoite, puhelinnumero tai kuva passistasi. Myös oman nimen kanssa kannattaa olla varuillaan. Pelkästään sen pohjalta on helppo tehdä paljon ikäviä asioita.

 • Älä harrasta nettikiusaamista.

  Kuva 2. Kaikkialla internetissä pätevät samat perussäännöt.

  Kuva 2. Kaikkialla internetissä pätevät samat perussäännöt.

Pienistäkin asioista voi kasvaa suuri juttu, joka voi johtaa oikeustoimiin. Kiusaaminen on muutenkin ala-arvoista, mutta internetissä kiusaamalla lyöt kiusaajan leiman otsaasi mahdollisesti loppuiäksesi.

 • Älä koskaan kerro salasanaasi.

Pidä myös mielessä hyvän salasanan kriteerit. Lista maailman yleisimmistä salasanoista löytyy tästä. Ole sinä viisaampi.

 • Jos teet ostoksia internetissä, varmista ensin hyvin tarkkaan minkälaisesta nettipuljusta on kysymys.

Huijareita on maailma täynnä ja väärissä käsissä korttisi tiedot johtavat ikäviin yllätyksiin.

 • Älä usko kaikkea mitä internetissä lukee.

Netti on pullollaan tietoa, joka ei pidä paikkaansa.

 • Opeta myös ystäviäsi internetin käytössä ja linkkaa heille tämä artikkeli.

Erityishuomiota Facebookista.

Kuva 3. Facebookissa tykkääminen on tapa osoittaa kiinnostusta.

Kuva 3. Facebookissa tykkääminen on tapa osoittaa kiinnostusta.

Facebookin tilastojen mukaan Suomessa Facebookin käyttäjiä on noin kaksi miljoona. Luku on valtava suhteutettuna Suomen kohtalaiseen pieneen väkilukuun. Facebookin tietoturva puhuttaa paljon ja seuraavat seikat onkin syytä pitää mielessä.

 • Facebookissa voit säätää kenelle jaat kuvasi, päivityksesi ja muut omat tietosi.

Lähtökohtaisesti kannattaa valita tämä asetus siten, että ainoastaan sinun hyväksymät kaverit näkevät nämä tiedot.

 • Facebookissa voit säätää, ketkä näkevät ne kuvat ja kirjoitukset mihin sinut on lisätty.

Tämä asetus kannattaa ehdottomasti asettaa siten, että vain sinä näet nämä tiedot. Vaarana on, että joku voi tahallaan lisätä sinut kuviin, jotka loukkaavat tai tekevät sinulle pahan mielen.

 • Onko sinulla todellakin 1000 ystävää, jolle haluat jakaa asiasi?

Monille suuri määrä Facebook-kavereita on tärkeä asia. Kannattaa kuitenkin miettiä, ketkä ovat niitä ihmisiä, joille haluat päivityksesi ja kuvasi jakaa.

 • Älä klikkaa kaikkea, mitä Facebookissa lukee

Erilaisia haittaohjelmia leviää myös Facebookin välityksellä. Älä siis klikkaa epäilyttävää videota tai ohjeita. Esimerkiksi usein näkee linkin, että kun klikkaat tästä, näet kuka katsoo aikajanaasi. Valitettavasti tällaista palvelua ei ole Facebookissa ja ainoa mitä näet, on haittaohjelman leviäminen oman profiilisi kautta. Lisää tietoturva-asioista voit lukea täältä.

Twiittaa järkevästi

 • Oletusarvoisesti twiittisi näkevät kaikki ihmiset riippumatta siitä onko heillä Twitter-tiliä

Voit vaihtaa tämän asetuksen ja jakaa twiittisi vain niille henkilöille joille haluat. Julkiseen keskusteluun on kuitenkin mukavaa osallistua. Twiittaa siis järkevästi!

Kuva 4. Twitter on tapa osallistua keskusteluun!

Kuva 4. Twitter on tapa osallistua keskusteluun!

Instagram on mukava tapa pitää kuvablogia.

 • Mieti haluatko jakaa kaikki kuvasi kaikille. Instagramissa voit myös säätää asetukset niin, että vain seuraajasi näkevät kuvasi.

  Kuva 5. Instagram on valokuvakirja itsestäsi.

  Kuva 5. Instagram on valokuvakirja itsestäsi.

Jos päätät jakaa kuvasi kaikille, niin muista että Instagramin kuvat voi löytää myös henkilö, jolla ei ole käytössä Instagram-tiliä. Jos julkaiset Instagramissa omalla nimelläsi, pelkkä nimi Googlen hakukenttään voi paljastaa tilisi.

Bloggaus on kiva harrastus.

 • Mieti miksi ja kenelle bloggaat.

Bloggaus on mitä mainion tapa osallistua erilaisiin keskusteluihin ja tuoda omia ideoitaan koko netin tietoisuuteen. Muista kuitenkin jo moneen kertaan todetut ohjeet. Voit säätää blogisi yksityisyyttä. Jos pidät julkista blogia, mieti tarkkaan mitä bloggaat. Bloggauksen ikävänä sivuilmiöinä on erilainen kiusaaminen tai muu häiriköinti. Jos pidät esimerkiksi muotiblogia, harkitse tarkkaan näytätkö kuvissa kasvosi tai kerrotko nimesi. Et olisi ensimmäinen muotibloggari, joka joutuu jättämään mukavan harrastuksensa ikävien yhteydenottojen takia. Samat ohjeet koskevat myös Tumblria.

Kierrä Ask.fm kaukaa

Suosittelen, että et käytä kyseistä palvelua. Kenenkään ei tarvitse tietää sinun yksityisasioitasi. Täällä nettikiusaaminen saa aivan uuden muodon ja voi johtaa todella ikäviin seurauksiin.

 Mikä ihmeen vloggaus?

 • Blogata voi myös videoiden avulla. Youtube tarjoaa kanavan omien videoiden levittämiseen.

Vloggaus eli videoblogin pitäminen on erittäin suosittua. Suurin osa vlogeista sijaitsee Youtubessa. Vlogien teko on kehittävää puuhaa, mutta älä päästä videoita liian henkilökohtaisiksi. Kaikkien vlogien ei tarvitse olla päiväkirjoja. Voit vlogata vaikka mukavasta harrastuksestasi. Youtubessa voi myös säätää asetukset niin, että vain sinun hyväksymät henkilöt näkevät videosi.

Kuva 6. Youtubeen on muodostanut oma vloggaajien yhteisö.

Kuva 6. Youtubeen on muodostanut oma vloggaajien yhteisö.

Näistä kaikista ikävistä asioista huolimatta some on kiva juttu! Kun muistat edellä mainitut asiat pärjäät hienosti internetin vilkkailla valtateillä. Lopuksi kaksi kysymystä.

 • Tiedätkö jonkun uuden sosiaalisen median palvelun, joka ansaitsisi huomiota tässä postauksessa?
 • Onko sinulla ikäviä kokemuksia internetissä seikkailemisesta?

 

Lähteet:

Otsikon kuva

Kuva 1.

Kuva 2.

Kuva 3.

Kuva 4.

Kuva 5.

Kuva 6.

In Category: Opillaille

Oletko katsonut videoblogiani?

Tilaa Youtubessa

Petteri

Show 1 Comment

Leave a Comment