Kymmenen parasta palvelua opetuskäyttöön

Parempi myöhään kun ei milloinkaan

 

Matleena Laakso bloggasi 20.9 aiheesta 10 parasta opepalvelua. Jane Hart, Centre for Learning & Performance Technologies järjestää vuosittain äänestyksen sivuillaan siitä, mitkä nämä 10 palvelua olisivat. Äänestys on jo sulkeutunut, mutta ajattelin silti kertoa teille mitkä ovat itselleni parhaimmat sähköiset työkalut tällä hetkellä. Tällaiset listat ovat usein aika nopealiikkeisiä, joten muutaman kuukauden päästä lista näyttäisi varmasti erilaiselta. Alla olevassa listassa olevat palvelut eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

1. Facebook

Facebook on itselleni ristiriitainen sosiaalinen media. Yksityisessä käytössä se on mielestäni äärimmäisen tylsä, sillä siellä ei kovin helposti synny uusia kontakteja ja tapaa mielenkiintoisia ihmisiä. Facebookin paras puoli on erilaiset opetusaiheiset ryhmät, mistä ideoita voi omaan työhönsä ammentaa. Kiinnostunut opettaja löytää sieltä enemmän ideoita kuin mistään koulutuksista on mahdollista saada.

2. Twitter

Twitter oli pitkään itselleni lempi some, mutta viime aikoina sen käyttö on omalta kohdaltani vähentynyt. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että olen vakaasti sitä mieltä, että kuvat ja videot

Sosiaalisen median merkitys korostuu entisestään tulevaisuudessa. (Yoel Ben-Avraham (CC BY-ND 2.0)

Sosiaalisen median merkitys korostuu entisestään tulevaisuudessa. (Yoel Ben-Avraham (CC BY-ND 2.0)

kuuluvat vahvasti sosiaaliseen mediaan. Twitter on kuitenkin mainio lähde uusien ideoiden ammentamiseen. Jos 140 merkkiä riittävät, niin Twitter on mainio paikka keskusteluille. Tästä voit lukea Twitter-postauksen.

3. Snapchat

Tutustuin kyseiseen palveluun viime kesänä ja ihastuin heti. Snapchat on kuin Twitter, mutta kuvan ja äänen kanssa. Huono puoli palvelussa on vielä se, että vain harvat ihmiset ovat löytäneet tiensä sinne. Toisaalta palvelu kasvaa koko ajan räjähdysmäisesti, joten voisi olettaa, että tilanne on puolen vuoden päästä aivan toinen. Itseäni kiinnostaa seurata erilaisia media-alan ammattilaisia ja sisällöntuottajia. Näiltä saa helposti vinkkejä ja ideoita omaan työhön.

4. Youtube

Youtube on varmasti kaikille tuttu ja monet käyttävätkin sitä oman opetuksensa tukena. Itselleni palvelun vahvuus piilee julkaisualustana. Video on monen asian dokumentoinnissa paras väline ja Youtube tarjoaa väylän niiden julkaisemiselle. Toinen itseäni kiinnostava puoli Youtubessa on sosiaalisuus ja vuorovaikutus katsojan ja videontuottajan välillä. Odotan kovasti sitä että opetusbloggaajat siirtyisivät tekemään videoita. Tämä on tavoitteena myös itselläni.

5. Google

Hakukoneen lisäksi Google on niin paljon muutakin. Ilmaisista palveluista ei taida löytyä yhtäkään, joka tarjoaisia vastaavan kirjon palveluita. Löytyy sähköposti, kalenteri, Blogger, Hangouts, Drive, kartat ja paljon muuta. Oma juttunsa on GAFE eli Google Apps for Education. Tästä ei ole itselläni vielä juurikaan kokemusta, mutta asia korjaantunee vielä ennen joulua. Youtube on myös osa Googlea, mutta halusin nostaa sen omaksi palvelukseen. Jos teet johonkin tilin, niin tee se tänne.

6. Padlet

Padlet on kestosuosikki, mitä käytän erittäin paljon omassa työssäni. Se taipuu monenlaiseen työskentelyyn ja toimii jokaisella laitteella, mistä löytyy nettiselain. Kyseessä on siis julkaisualusta, mihin voi liittää tekstiä, videoita tai kuvia. Näitä voi sitten ihmetellä yhdessä oppilaiden kanssa. Jos Padlettia käyttää paljon, kannattaa harkita softan lataamista. Jos aihe kiinnostaa enemmän, lue tämä.

7. Thinglink

Erittäin monipuolinen ja mielenkiintoinen julkaisualusta. Thinglink tuli tutuksi itselleni oppikirjailun myötä, mutta voin nyt jo suositella sitä varauksetta kaikille. Kuviin saa aivan uudenlaista eloa upottamalla niihin sisältöä!

8. Pixabay, Flickr ja Google-kuvahaku

Ilmaisia ja vapaasti käytettäviä kuvia löytyy netistä valtavat määrät. Yllä olevista palveluista voi lähteä liikkeelle. Tämä on myös mahtava tilaisuus kertoa oppilaille, mitä tarkoittaa jos teoksella on tekijänoikeus. Monilla on harhakuva, että kaikki netissä oleva on ilmaista. Pixabayn kaikki kuvat on lisensoitu PD lisenssillä, eli siitä on helppo lähteä liikkeelle.

9. Kahoot

Vanha palvelu, mutta edelleen oma suosikkini. Pelillisyys on päivän sana ja Kahootilla sen tuominen oppitunneille onnistuu helposti. Palvelua myös uudistetaan ja päivitetään hyvin. Tärkein parannus itselleni on ollut se, että kysymyksiin voi lisätä erikoismerkkejä ja muotoiluja. Näin onnistuu myös matikka-Kahoottien tekeminen.

10. WordPress

WordPress on avoimeen lähdekoodiin perustuva julkaisualusta, minkä avulla tämäkin sivusto pyörii. Jos kaipaat paikkaa omille visioille, osta palvelintilaa ja laita WordPress pyörimään. Homma vaatii hieman perehtyneisyyttä, mutta tehty työ kantaa varmasti hedelmää tulevaisuudessa. Käytännössä WordPressin avulla voi toteuttaa minkälaisen sivuston tahansa. Palvelua voi hyödyntää myös erinomaisesti oppilaiden kanssa.

Mitkä ovat sinun mielestäsi parhaat sovellukset, joita voit käyttää opetuksen ja oppimisen tukena? Haastan kaikki kokeilemaan Snapchattia ja snäppäämään omat kommentit meikäläiselle. Löydät mut nimimerkillä @aikajaavaruus

 

In Category: Ajatuksia, Opettajille, Tieto- ja viestintätekniikasta

Oletko katsonut videoblogiani?

Tilaa Youtubessa

Petteri

Show 0 Comments
No comments yet. Be the first.

Leave a Comment