Retki Tampereen teknilliseen yliopistoon oppilaiden silmin.

Alustus

 

Olemme vierailleet useaan otteeseen valinnaisryhmien kanssa erilaisissa mielenkiintoisissa paikoissa. Tähtitieteessä kävimme syksyllä Kaupin tähtitornissa ja tulevien kanssa olemme vierailleet Kiillolla ja Tampereen teknillisessä yliopistossa. Alla on kahden kahdeksasluokkalaisen oppilaan näkemys vierailusta.

Kuva 1. Vierailulla käytettävää välineistöä.

Kuva 1. Vierailulla käytettävää välineistöä.

Retki TTY:lle

Meidän valinnaiskemian ryhmä teki retken Tampereen teknilliseen yliopistoon Hervantaan 5.3. Matkustimme sinne bussilla Petterin johdolla. Perillä meitä vastassa oli kaksi TTY:n kemistiä. Ensimmäisenä saimme kuulla mielenkiintoisen esityksen proteiinien mallintamisesta. Meille esiteltiin myös proteiinipeli Foldit. Meidät jaettiin kahteen ryhmään ja teimme erilaisia kokeita.

Kuva 2. Suoritettavat kokeet olivat myös visuaalisesti kauniista.

Kuva 2. Suoritettavat kokeet olivat myös visuaalisesti kauniista.

Ensin etsimme kankaasta verijälkiä C.S.I:n tyyliin. Seuraavaksi testasimme aineiden nikkelipitoisuuksia. Selvisi, että esimerkiksi purkinavaajassa on nikkeliä.Saimme tehdä myös erilaisia kemiallisia reaktioita, joissa aineet vaihtoivat värejään. Seuraavaksi meille esiteltiin aurinkokennon valmistusta. Jopa omat tutkimusvälineet oli tehty itse. Muutimme myös pahanhajuisista aineista esimerkiksi etikasta hyvän tuoksuisia aineita, estereitä. Lopuksi teimme hienoimman työn, hopeoidun koeputken, jonka saimme viedä kotiin muistoksi.Retken myötä saimme tutustua mielenkiintoiseen yliopisto-opiskeluun.

Tiia ja Sara

Opettajan huomioita.

Opettajan näkökulmasta tällaiset opintoretket ovat mainio tapa esitellä oppilaille sitä, mitä he voisivat tehdä koulujen jälkeen. Omasta mielestäni turhan usein oppilaat mieltävät koulumaailman muusta maailmasta ulkopuoliseksi. Tämän kaltaisten vierailujen ansiosta löytyy linkki näiden kahden maailman välille. Mielestäni on erittäin hieno asia, jos joku oppilaista saa kipinän luonnontieteitä kohtaan tällaisten retkien ansiosta.

Haluan myös ehdottomasti esittää kiitokset Tampereen teknilliselle yliopistolle, joka on jo useasti ottanut valinnaisryhmäni vastaan. Työt on suunniteltu monipuolisesti ja oppilaiden taitotaso ja ikä on otettu hienosti huomioon. Tulemme vierailemaan teille varmasti myös tulevaisuudessa.

Kuva 3. Hopeoituja koeputkia matkamuistoksi.

Kuva 3. Hopeoituja koeputkia matkamuistoksi.

 

 

In Category: Opettajille, Oppilaat, vieraskynä

Oletko katsonut videoblogiani?

Tilaa Youtubessa

Petteri

Show 0 Comments
No comments yet. Be the first.

Leave a Comment