Onko VR:ssä ja 360-videossa tulevaisuus?

Olen tämän kevään aikana törmännyt jo kaksi kertaa minulle entuudestaan melko tuntemattomaan ilmiöön. Ensimmäisen kerran kuulin VR:stä (Virtual Reality) sekä 360-videosta ITK:ssa, missä useampikin puheenvuoro käsitteli kyseistä asiaa. Toisen kerran ilmiö nousi esille viime viikonloppuna järjestetyissä Foom Festeissä. Niille, jotka eivät tiedä, niin kyseessä on videoiden tekijöiden kohtauspaikka, missä erilaiset toimijat ja sisällöntuottajat pitävät erilaisia paneeleja. Listaa puhujista voi katsella Foom Festin kotisivuilta.

Mahdollisuus kokea video kokonaisvaltaisesti

Foomeilla näytettiin esimerkkejä erilaisista 360-videoista. Puhujana toimi Rakka Creativen Ilmari Huttu-Hiltunen. Eräs vaikuttavimmista videoista oli mäkihyppääjän kypärästä kuvattu 360-video. Oli hauska nähdä, kuinka todelliselta video kokijan silmistä näytti. Ihmiset kirkuivat ja kaatuivat, mikä kertoo tuntemuksen voimakkuudesta.

360-videot olivat myös viety vanhainkotiin, missä asukkaat pääsivät kokemaan erilaisia asioita 3D-lasien avulla. Edellä mainitun mäkihypyn lisäksi tarjolla oli ralliautoilua sekä lapin metsissä samoilua. Palaute oli ollut hyvää ja projekti tuleekin jatkumaan vielä tulevaisuudessa.

Edellä mainitut esimerkit ovat kuitenkin vasta ensipuraisu tekniikan luomista mahdollisuuksista. Tulevaisuudessa on mahdollista rakentaa esimerkiksi kemian laboratorio, missä oppilas pääsee tekemään oppilastöitä virtuaalisesti. Oppilaalle on siis oikeasti mahdollisuus vaikuttaa ”videon” tapahtumiin. Näyttävä esimerkki tästä aiheesta nähtiin tämän vuoden ITK-konferenssissa.

Uusi tapa tehdä videoblogeja

Itselleni rakas aihe, eli videoblogien tekeminen kaipaa myös kovasti uusia tuulia. Foom Festeillä puhujana toiminut Casey Neistat painotti kovasti sitä, että menestyäkseen videomaailmassa on tehtävä jotain erilailla. Jos jollekin kyseinen herra on tuntematon, niin kyseessä on yksi maailman suosituimmista Youtube -persoonista. Kaverilla on vaivaiset seitsemän miljoonaa tilaajaa. Neistat on luonut oman päivittäisen videobloginsa hyvin viihdyttäväksi ja käyttää hyväkseen monia eri elokuvan keinoja.

Onko tulevaisuudessa mahdollista, että 360-videot syrjäyttävät perinteiset videot myös Youtuben puolella? Tällä hetkellä videoiden pyörittely pikkuruiselta kännykän ruudulta ei vielä ole kovin miellyttävää, mutta ehkä tähänkin löytyy tulevaisuudessa jokin ratkaisu. Näyttävää jälkeä 360-kameroilla kuitenkin saa aikaan. Esimerkiksi Samsungin Gear 360-kameralla kuvattu perinteinen höpöttelyvideo sai näyttävästi lisämaustetta kaikista kolmestasadastakuudestakymmenestä asteesta.

Jos haluat tulevaisuudessa kuunnella meikäläisen ajatuksia, niin pistä ehdottomasti kanava tilaukseen 🙂

In Category: Ajatuksia, Tieto- ja viestintätekniikasta

Tilaa Youtube-kanava!

Tilaa Youtubessa!

Petteri

Show 0 Comments
No comments yet. Be the first.

Leave a Comment